[DDS][Persoonlijk][Post][Wie zijn hier][Index][Plein][Kaart]

De Digitale Stedeling
van bewoners van de stad

De DDS-bewonersdag

Op vrijdag 15 november j.l. was er een DDS-bewonersdag. Zo'n 50 mensen waren naar De Waag in Amsterdam gekomen om daar te horen hoe het erbij staat met de DDS, wat er staat aan te komen, en om te discussiëren over wat er in de stad gebeurt.

Marleen Stikker (behalve bestuurslid van DDS ook directeur van de Maatschappij voor Oude en Nieuwe Media, zetelend in de Waag) verwelkomde de bezoekers. Ze maakte van de gelegenheid gebruik om ook het een en ander over de projecten van de Maatschappij te vertellen. Meer daarover kun je vinden op hun website: http://www.waag.org.

Ontwikkelingen volgens Joost Flint

DDS-directeur Joost Flint gaf een kort overzicht van de ontwikkelingen binnen De Digitale Stad als organisatie en als bedrijf. De activiteiten zijn in drie takken opgedeeld: innovatie, bedrijf en bewonersgedeelte. Elke tak heeft een eigen team van medewerkers.
Het bewonersgedeelte ontwikkelt - in de meest ideale situatie met hulp van vrijwilligers - de internetcultuur binnen de stad. Iedereen met goede plannen kan rekenen op ruimte en steun van DDS.
Het bedrijfs-gedeelte moet het geld opbrengen om al de gratis bewonersaccounts te kunnen bekostigen. Het gaat dan om verhuur van internetruimte, advies over het ontwikkelen van een website en het maken van nieuwe internetprogramma's en databases.
Innovatie is belangrijk in alle takken: DDS blijft voor zowel bedrijven als bewoners zoeken naar nieuwe mogelijkheden.

Joost gaf enkele voorbeelden van ontwikkelingen binnen DDS. Zo is er bijvoorbeeld de Arcamkaart, waarop alle infrastructurele en stedebouwkundige veranderingen die in de regio Amsterdam op komst zijn staan ingetekend. DDS werkt aan het digitaliseren van die kaart, zodat hij ook op het net bekeken kan worden. Verder is er een driedimensionale versie van de Dam ontworpen: bezoekers daarvan kunnen er rondlopen en praten met andere aanwezigen.
Daarnaast wordt gewerkt aan i-pay, dat betalen via internet mogelijk moet gaan maken.

Nog steeds komen er nieuwe bewoners bij in DDS: elke dag zo'n tweehonderd. Dat betekent dat de grens van 60.000 steeds dichterbij komt. Als die grens overschreden wordt, is er een technisch probleem. Elke bewoner heeft namelijk een nummer en er zijn op dit moment niet meer dan 60.000 nummers beschikbaar.
Om dat probleem te voorkomen wordt er gewerkt aan een nieuw aanmeldingssysteem. Daarin zal onderscheid gemaakt worden tussen mensen die ergens anders al een e-mailadres en homepage hebben, en mensen die daarvoor afhankelijk zijn van DDS.
Ook wordt er nagedacht over de mogelijkheid de makers van sterk groeiende homepages voor een vast bedrag meer diskruimte ter beschikking te stellen. Er is ooit overwogen om van iedereen een soort lidmaatschapsgeld te vragen, maar daar ziet DDS toch maar van af.

Plein van de Dood

DDS heeft sinds enige tijd ook een begraafplaats (het Plein van de Dood), die is ontworpen door Marjolijn Ruyg. Op de bewonersavond gaf ze gaf een rondleiding over het plein. In Memento Mori maakte ze een graf voor de onlangs overleden journalist Haye Thomas. Wil je iets over hem kwijt, bezoek dan het plein, en zet iets in het gastenboek op http://www.dds.nl/plein/dood/.
Het maken van een graf is trouwens zelfs voor internet-analfabeten makkelijk te doen. Mensen die iets verder gevorderd zijn kunnen natuurlijk ook eigen plaatjes en geluidsfragmenten toevoegen aan de gedenkplek.

Nieuwsgroepen vernieuwd

Na overleg met een groep oudere gebruikers heeft DDS de nieuwsgroepenvoorziening sterk verbeterd. Marianne van den Boomen zou hierover een verhaal houden, maar zij was geveld door griep. Haar column is twee weken geleden in De Digitale Stedeling geplaatst.
Een FAQ (Frequently Asked Questions, oftewel Veel Voorkomende Vragen) kan worden bekeken door op het icoon discussie te klikken. In dat document vind je onder andere een overzicht van soorten nieuwsgroepen die DDS doorgeeft. Ga maar eens kijken op www.dds.nl/plein/centraal/discussie.shtml.

Huizen in de stad

In heel veel huizen in DDS gebeuren bijzondere dingen. Twee huizenbouwers vertelden iets over hun plek in DDS: zo legde Peter Baan van Kerkasyl uit waarom zij een huis hadden gemaakt rond asielzoekers. Op hun pagina's wordt bijgehouden hoe het asielzoekers vergaat. Helaas was de internetverbinding tijdens Peters presentatie niet al te best. Daarom hier nogmaals het adres: http://huizen.dds.nl/~kerkasyl

De jongens van Hemenex, afgestudeerden van de HKU, vertelden over de wilde plannen met de flats die zij in de stad hebben (~nopje en ~hilwood). Zo hebben ze een script gemaakt voor een roddelverhaal waar iedereen aan mee kan schrijven, en waar je dus je burengeruchten kwijt kunt. Ook willen ze het mogelijk maken dat je vanuit het dak van hun flat werkelijk een uitzicht over de hele Digitale Stad hebt. Ze zijn steeds op zoek naar manieren om de flats aantrekkelijk te maken voor bezoekers en zoeken ook naar manieren om een soort lotsverbondenheid tussen de bewoners van hun flats op te roepen. Zo willen ze speciaal voor bewoners van de flat een programma schrijven waarmee ze kunnen zien hoeveel post er in de brievenbussen zit.

Palace chat-omgeving

Op Palace-plekken kun je als dodo kunt praten met andere dodo's. Wat je intikt verschijnt als tekstballonnetje boven je hoofd. Emer, maakster van het IJspark, een Palace-omgeving in het Park van DDS, gaf een rondleiding door deze ijzige omgeving. Er ontstond grote hilariteit toen Emer in gesprek kwam met een onbekende avatar (zo heten die dodo's), die erg verbaasd was te horen dat er zo'n 50 mensen meekeken.
De fans van het oude café waren na de demonstratie heel wat minder sceptisch over de Palace-omgeving.
In de donkere decembermaand zal DDS elke dinsdagavond van de maand een speciale performance organiseren in het IJspark. In Het Laatste Nieuws vind je er meer informatie over.

De Digitale Stedeling voor één keer in druk

dIMITRI, een van de redacteuren van De Digitale Stedeling, presenteerde een speciale editie van dit wekelijks on-line magazine over de cultuur van onze virtuele stad. De Digitale Stedeling wordt geschreven door bewoners van DDS. De krant staat vol met nieuws, essays en verhalen, maar ook met tips over interessante plekken aan. In de eenmalige gedrukte editie vind je een selectie van de beste artikelen die de afgelopen maanden geschreven zijn. Alle aanwezigen konden een exemplaar meenemen. De papieren versie is ook te koop bij Athenaeum Boekhandel aan het Spui in Amsterdam.

Discussie

Na de pauze was er ruimte voor discussie, maar voordat het zover was werd eerst het driedimensionale ontwerp getoond van de Dam. Ontwerper Zvonimir leidde ons rond over de wel heel natuurgetrouwe kopie van het werkelijke plein.
Tijdens de discussie werden er veel opmerkingen gemaakt over de mogelijkheden die DDS biedt aan bezoekers. Niet alles werkt even goed: zo laat o4o (onder vier ogen) het regelmatig afweten, en hebben mensen soms last van wangedrag in de café's. Dat laatste kan misschien ondervangen worden door de toevoeging van een nieuwe functie. Als een KV-bezoeker lastig is, klik je op "negeer deze bezoeker", waardoor je de berichtjes van de booswicht niet meer kunt lezen. Dit soort verbeteringen van het systeem vergen wel weer wat programmeerwerk - geduld is daarom ook hier een schone zaak.

Verder waren er veel opmerkingen over de huizen. Zo zijn ze vanwege de kleine huizenicoontjes op de plattegrond vrij moeilijk te vinden. Ook op de pleinen is de toegang tot de huizen niet zo erg duidelijk aangegeven.
Door het tekort aan voordeuren in DDS is het voor veel mensen moeilijk een plek te vinden aan een plein waar zij bij willen horen. Daardoor kan iemand die een pagina met informatie over tijgers heeft gemaakt in de huizenwijk tussen Gezondheids- en Milieuplein belandt. Kortom: bewoners hebben behoefte aan een plek met meer thematische samenhang. Een van de mogelijkheden daarvoor is de Huizenkaravaan, waarover al een artikel is verschenen in De Digitale Stedeling. Of door een plek in een villawijk of flat te zoeken.
Een aantal bewoners wil zich gaan bezighouden met het verzinnen van verbeteringen voor onderdelen van DDS. Ze zijn van plan kleine bijeenkomsten te organiseren - via het net of IRL - om hun ideeën verder uit te werken.
Er kwamen geen voorstellen voor grote veranderingen: bewoners blijken toch vooral geïnteresseerd te zijn in het verbeteren van datgene wat DDS nu al biedt.

Voor ideeën over verbeteringen aan DDS is er de nieuwsgroep dds.dds. En met e-mail kun je altijd terecht op redactie@dds.nl.

Jeroen van Kan


Ga naar Entree De Digitale Stedeling