Sponsors van de achteruitgang

VPRO Boeken wordt door een aantal Hilversumse bestuurders niet meer van deze tijd geacht. Het is een argument dat vaker wordt aangevoerd als een programma sneuvelt. Een beroep doen op de noodzaak om te vernieuwen heeft als voordeel dat je je besluit niet hoeft te onderbouwen. Vernieuwing is altijd goed, zeker als die wordt nagejaagd door een omroep die zich profileert als sponsor van de vooruitgang. Dan mag je niet stil blijven staan, dan ben je aan je stand verplicht de dingen snel ouderwets te vinden. Zo blijf je er altijd modern uitzien.

Welbeschouwd is dat vernieuwingsargument een fopspeen. Je zou er ook mee kunnen rechtvaardigen dat je een entertainmentdeskundige toevoegt aan het presentatieteam van Nieuwsuur, omdat dat beter aansluit bij de behoefte van de hedendaagse kijker. Het NOS Journaal voortaan laten beginnen met het weerbericht, een kwiselement toevoegen aan Buitenhof, een rechercheteam van volkszangers samenstellen dat voor Opsporing Verzocht misdaden gaat onderzoeken, je kunt het moeiteloos verantwoorden door je te beroepen op de noodzaak te vernieuwen. In geval van weerstand zit je die rustig uit. Protest verstomt vanzelf.

Als het ouderwets is om aan een tafeltje schrijvers te interviewen over hun werk, dan is elke talkshow ouderwets. Je kunt vernieuwen wat je wilt, maar voor een goed praatprogramma heb je niet meer nodig dan een tafel, stoelen, interessante gasten en een goed geïnformeerde presentator.

Er gaat nogal wat verloren als VPRO Boeken ophoudt te bestaan. Mag ik u even een klein, tamelijk willekeurig samengesteld lijstje namen voorleggen? John Irving, Daniel Kehlmann, A.S Byatt, Jonathan Safran Foer, Allan Hollinghurst, John Banville, Édouard Louis, Paul Auster, David Sedaris, David Grossman, Karl Ove Knausgård, Annie Proulx, Lionel Shriver, Claire Messud... Ze waren allemaal te gast bij VPRO Boeken. Noemt u mij één ander NPO-praatprogramma waarin u deze auteurs de afgelopen jaren ook heeft gezien. Als het u lukt, krijgt u mijn verhalenbundel gratis thuisgestuurd.

Welk ander programma gaat deze functie overnemen?

VPRO Boeken bekommerde zich niet om reputaties. Een debutant kreeg er evenveel aandacht als een gevestigde schrijver, een fenomeen dat je in andere praatprogramma's nauwelijks tegenkomt. Daar komt een auteur doorgaans pas aan tafel als die al een zekere roem heeft vergaard. Wie nodigt nu Rinus Spruit uit als zijn volgende boek verschijnt? Wie interviewt de nieuwe Marieke Lucas Rijneveld nog vóór de roem zich aandient? VPRO Boeken nodigde haar in 2016 al uit, toen haar succesroman De avond is ongemak nog moest verschijnen.

Welk ander programma gaat die rol voortaan vervullen?

Kunst van Russische avant-gardisten, seksueel misbruik, incest, het ontstaan van de moderne metropool, migratie, identiteitspolitiek, de geschiedenis van het kwaad, Nederland ten tijde van de Republiek, al deze onderwerpen kwamen langs de weg van het boek voorbij in VPRO Boeken. Het programma beperkte zich allerminst tot fictie. Zolang het goed geschreven was en aanleiding gaf tot een bijzonder gesprek, werd de auteur uitgenodigd. Zoals de Indiase schrijver en essayist Pankaj Mishra bijvoorbeeld, die in het zeer terecht alom geprezen boek Tijd van woede de wereld van nu probeert te diagnosticeren. Zag u hem in een ander praatprogramma? Of schrijver Arno Geiger en zijn boek Onder de Drachenwand (winnaar Europese Literatuurprijs 2019), waarin hij een nazi opvoert die niet louter slecht is. Het gesprek ging ook over zijn thuisland Oostenrijk en of je rekening moet houden met het politieke klimaat in dat land als je een boek schrijft waarin een niet geheel onsympathieke nazi figureert. De wereld van nu spiegelde zich voortdurend in het programma, dus een gebrek aan urgentie (ook een woord dat tot het standaardarsenaal van de Hilversumse bestuurders behoort) kan VPRO Boeken de spreekwoordelijke das niet hebben omgedaan.

Welk ander programma gaat de Pankaj Mishra's en Arno Geigers van morgen interviewen?

Delphine Lecompte, Sasja Jansen, Thomas Möhlmann, Erik Lindner, Ingmar Heytze, Mieke van Zonneveld, Maria Barnas... Noemt u mij één ander NPO-praatprogramma waarin deze dichters de afgelopen jaren ook werden geïnterviewd over hun werk. Als het u lukt, krijgt u mijn dichtbundel gratis thuisgestuurd.

Aan welke talkshowtafel mogen deze dichters zich voortaan melden?

Natuurlijk weet ik dat het Hilversumse Mediapark gebouwd is op een gasbel aan gelegenheidsargumenten en dat de echte redenen voor beslissingen die er worden genomen schuilgaan achter het daarmee opgetrokken rookgordijn. Naar de echte redenen voor het opheffen van VPRO Boeken kan ik alleen maar gissen. Wat ik wel weet is dat de NPO hier zijn missie verzaakt. De overheidsprogramma's om ontlezing tegen te gaan buitelen over elkaar heen, terwijl de NPO, onderdeel van de publieke infrastructuur van Nederland, de handen aftrekt van een programma waar wekelijks tussen de 100.000 en 150.000 mensen naar kijken. Ter vergelijking: dat is ongeveer acht keer een vol Ahoy. Daar kan geen leesbevorderingsproject tegenop.

Een programma als VPRO Boeken, met zo'n specifieke functie, krijg je niet meer terug als je het opheft. Zo'n programma maken vergt expertise, een redactie met een missie, behept met onmoderne eigenschappen als toewijding en aandacht.

Wat ook de reden is, een streven naar vooruitgang kan het niet geweest zijn. NPO en VPRO betonen zich met deze beslissing sponsors van de achteruitgang. Vooruitgang betekent ook dat je het goede behoudt, anders had de mensheid jaren geleden al afscheid genomen van het wiel, de televisie, het boek en praatprogramma's met een tafel en een interviewer.

Jeroen van Kan is oud-presentator van VPRO Boeken en op persoonlijke titel initiatiefnemer van deze actie. Hij is nu directeur van de SLAA (Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam).

Brief aan Frans Klein, directeur video van de NPO:

Geachte heer Klein,

Wij hebben met verbazing kennis genomen van uw beslissing te stoppen met het programma VPRO Boeken. U begrijpt dat wij dat een slecht besluit vinden. U maakt daarmee een eind aan een traditie van 57 jaar. Die begon in 1962 met het programma Literaire ontmoetingen van Hans Gomperts. Later volgden Hier is... Adriaan van Dis, Zeeman met Boeken en VPRO Boeken, tot zijn dood in 2016 met Wim Brands en daarna met Carolina Lo Galbo, Tjitske Mussche en Jeroen van Kan.

U heeft weliswaar aangekondigd een nieuw cultuurprogramma te starten vanaf januari, maar dat kan wat ons betreft niet ter vervanging dienen van een programma dat zich uitsluitend toelegt op het interviewen van auteurs over recent verschenen werk. Wij zijn van mening dat de publieke omroep het aan zijn stand verplicht is een boekenprogramma te maken waarin niet alleen met bekende, maar ook met (nog) onbekende schrijvers gepraat kan worden; waarin niet alleen met Nederlandse, maar ook met buitenlandse auteurs, die in andere programma's van de NPO niet aan bod komen, gesproken kan worden.

Wij roepen u hierbij op om VPRO Boeken te behouden, of als dat niet mogelijk is binnen afzienbare tijd een nieuw boekenprogramma in het leven te roepen.

In de mediawet staat dat de NPO verplicht is programma's uit te zenden die "evenwichtig, pluriform, gevarieerd en kwalitatief hoogstaand" zijn en dat die "ook voor kleinere doelgroepen" gemaakt moeten worden. Het maken van een boekenprogramma lijkt ons uitstekend te verenigen met die wettelijke verplichting. Wij vertrouwen er dan ook op dat u terugkomt van uw beslissing.

Met vriendelijke groet,

Sascha van der Aa, Hein Aalders, Mike van Aarle, Kees Aarts, Aschwin van den Abeele, Dianne van Abeelen, Harry Abels, Eva Abraham, Hans Achterhuis, Stijn Aerden, Pelumi Adejumo, Bas Aghina, Erik Akkermans, Plien van Albada, Steven Albers, Yoeri Albrecht, Riet Alleda-Hakkaart, Tom America, Willy Anker, René Appel, Marietta Aprea, Eric Arends, Mieke van As, Maarten Asscher, Betsie Assen, Anita Awater, Asis Aynan, Gerda Baardman, Cobi van Baars, Joost Baars, Fred Baggen, Frank Bak, Inge Bak, Dick Bakker, Irene Bakker, J. M. Barends, Margriet Barendse, Benno Barnard, Patrick Bassant, Wil van Basten-Malipaard, Hazel Bathgate, Margriet Batstra, Atty Bax, Sander Bax, Margriet van Bebber, Annette Beentjes, Ans Beentjes, Paul Beerten, Louis Behre, Janny Beima, Dolly Bellefleur, Bas Belleman, Petra Bellert, Abdelkader Benali, Dia Berends, Reinier Berendsen, Roel Bentz van den Berg, Fleur Benz, Anne-Mieke van den Berg-Van Roemburg, Walter van den Berg, Michel Besnard, Laurence Blik, Erik van den Bergh, Hans van den Berg, Mathijs van den Berg, Thomas van den Bergh, Kees en Marly Bergman, Willy van Berlo, Annelies Bernard, Wilma Bertheux, Hanna Bervoets, Joep Besteman, Wineke Bilderbeek, Rob Bindels, Aletta Binsbergen, Anne van Binsbergen, Catharina Blaauwendraad, Laurence Blik, Regien Bloch, Anna van Bloois, Rik van Boeckel, Maria Bode, Trea den Boef, Guus Boekhorst, Estelle Boelsma, Bianca Boer, Merijn de Boer, Angela Bogaard, Niels Bokhove, Pim te Bokkel, Ronnie Boley, Antonia Bolweg, Willem Bongers-Dek, Roger Bontenbal, Ivo Bonthuis, Mark Boog, Eline van den Boogaard, Marcel van den Boogert, Johan de Boose, Ivan Borghstijn, Ton van den Born, A. Bos-Pette, Ronald Bos, Tamara Bos, Arend Jan Boss, Pieta Bot, Anja Bouwmeester, Mano Bouzamour, Matthijs van Boxsel, Tineke Brackel, Gerrit Brand, Annemiek Brander-Hagens, Hans Brander, Anneke Brassinga, Désanne van Brederode, Jan Jeroen Bredewold, Rebekka Bremmer, Stefaan van den Bremt, Marjo Brenters, Chrétien Breukers, Hans Maarten van den Brink, Lucia van den Brink, Christien Brinkgreve, Giulia Brinkman, Laura Broekhuysen, Ria Broeken, Francis Broekhuijsen, Marit Broekhuysen, Welmoet Broekhuijsen, Maurice Broere, Nadeschda Broere, Martien Bron, Cecilia Broomans, Willy Brouwer, Monica van Bruggen, Daniel Brugman, Tsead Bruinja, Reinier Bruijne, Pieter de Bruijn Kops, Sophie de Bruyn Kops, Anita Brus, Carl Brüsewitz, Herman Brusselmans, Anna de Bruyckere, Sabine Bruyn, Aletta Bulsink, Jan Bulsink, Kim Buntsma, Monique Burger, N.Buuts, Peter Buwalda, Marino Camarsa, Judy Carati, Vincent Cardinaal, Maartje van Caspel, Joris van Casteren, Bart Chabot, Joosje Christophersen, Kamiel Choi, Paul Claes, Rene Coelho, Herman Coenen, Jaap Cohen, Saskia Cohen, Lydia Conens, Torsten Colijn, Maud Coppes, Barbara Coolen, Kiki Coumans, Hilde Cordesius, Eline Crijns, Lenora Crom, Anke Cuijpers, Emma Curvers, Alek Dabrowski, Harm-Jan van Dam, M.S Davis-van der Meer, Monica van Dael, Timna van Dam, Mathijs Deen, Trudy Dehue, Gisela Dekker, Jozef Deleu, Carla Delfos, Rik Delhaas, Harma Delger, Frans Denissen, Galiene Dennenbroek, Jeroen Dera, Roderik Dernison, Lidwien Derriks, Lex van Deudekom, Dominique Deutz, Hiske Dibbets, Sonja Dielemans, Rob Diesel, Jolanda van Dijk, Karin van Dijk, Marc van Dijk, Ria van Dijk, Yra van Dijk, Margot Dijkgraaf, Dorien Dijkhuis, Carrien Dijkstra, Adriaan van Dis, Leo Divendal, Wouter Doeleman, Daan Doesborgh, Manuel André Domingos, Frans Van Dongen, Yvonne van Dongen, Maarten Doorman, Tjalling Dorhout Mees, Bas van Dorp, Dé van Dorp-Brands, Mireille Doveren, Marijke van Dorst, Marjet Douze, Elma Drayer, Marielle Driessen, Hein Drop, Irwan Droog, Chris Duif, Erik-Jan Duyvené de Wit, Peet van Duijnhoven, Anna van Duin, Don Duyns, Jessica Durlacher, Ineke Ebbers, Monique Edelschaap, Irma van Eendenburg, Roos van den Eerenbeemt, Lilian Eerens-Frieling, Mandy Eggerding, Tom van Eijck, Els Eijssens, Fidan Ekiz, Judy Elfferich, Maarten van den Elzen, Vincent Elzinga, Daphne Emmen Riedel, Gerard van Emmerik, Ria van der Ende, Stephan Enter, Bart van Esch, Suzanna Esther, Inge van Es, Jacob van Essen, Annemarie Estor, Marijke van Etten, Johan Everaers, Peter Eversmann, Corrie Feenstra, Joke Feenstra, Michael Felderhoff, José Ferdinandus, Patrizia Filia, Vicky Francken, Marion Frank, Hans Franse, Arthur Franssen, Gijs Freriks, Jan Fontijn, Aminatta Forna, Hannie Fygi, Steven van der Gaauw, Margriet van Galen, Rodaan Al Galidi, Willem du Gardijn, Nelleke Geel, Eddy Geerlings, Marjolijn van de Gender, Marina Gerbrands, Piet Gerbrandy, Diederik Gerlach, Eva Gerlach, Twan Geurts, Jeroen de Geus, Ronald Giphart, Pia Glas, Saskia Goldschmidt, Anja Goppel, Mariëtta Goossens, Beatrice de Graaf, Ingrid van der Graaf, Iris van der Graaf, Connie de Graaf, Maarten van der Graaff , Jacqueline Graff, Marieke Groen, Mathilda de Groen, Ton Groenendijk, Kristine Groenhart, Ger Groot, Klaartje Groot, Patricia de Groot, Remco de Groot, Jacqueline Grosman, Arnon Grunberg, Hannie Grundel, Lolies van Grunsven, Jesse Gerard Gunsing, Iwona Gusc, Wessel te Gussinklo, Odilia te Gussinklo-van der Heijden, Luuk Gruwez, Miriam Guensberg, Marc van Gurp, R.Haagen, Gonneke Haaksma, Marco de Haan, Margreet de Haan, Catharina de Haas, Michiel de Haas, Bart van Haaster, Emmy van Haastrecht, Mark Haenen, Theo Hakkert, Mariel Hacking, Ruerd Halbertsma, Dick van Halsema, Leo Hannewijk, Radjan Hanoeman, Margriet van Haren-Christiaans, Jenneke Harings, Erik Jan Harmens, Maarten 't Hart, Menno Hartman, Aby Hartog, Sanneke van Hassel, Hester van Hasselt, Hilly van Hassent, Katrijn van Hauwermeiren, Els Hazenbos, Micha Hamel, Eylard van Hall, Inge Happé, Mariette Haveman, Manda Heddema, Marian Heemskerk, Daphne de Heer, Bart van Heerikhuizen, Arend Jan Heerma van Voss, Daan Heerma van Voss, Thomas Heerma van Voss, Finette van der Heide, Anne-Fleur van der Heiden, A.F.Th. van der Heijden, Bert van der Heijden, Herman Heijerman, R.J.J. van Heijningen, Hester Helming, Kristien Hemmerechts, Esther Hendriks, Mirjam van Hengel, Tom van den Hengel, Adrienne Hensen, Ronald Hermans, Joke Hermsen, Stefan Hertmans, Jos van Hest, Gijs van Hesteren, Arnold Heumakers, Isabelle van den Heuvel, Ingmar Heytze, Evert-Jan Hielema, Rinske Hillen, Marijke van Hilten, Cas Himmelreich, Everdien Hoek, Ton Hoeksma, Mathilde Hoekstra, Hans Hoes, Dick van Hoeve, Pieter Hoexum, Hans Hofstede, Els Hofstede, Jan Willem van Hofwegen, Wiebe Hogendoorn, Hero Hokwerda, Niels Hollenbeek Brouwer, Dick Holt, J. Holt, Aukje Holtrop, Peter Holvoet-Hanssen, Loes den Hollander, Cees Holtman, Klaas ten Holt, André Homan, Henkjan Honing, Olivier van Hoore, Hannie van Horen, Herman van Horen, Emma van Hooff, Marianne Hoogstad, Joost Horward, Egbert Hovenkamp, Jacques Huiskes, Ton Huizer, Auke Hulst, Pieter Hulst, Hans van den Hurk, Luuk Imhann, Sandra Israel, Toef Jaeger, Hans Jager, Marijke Jalink, Pien Jalink, Boeije Jansen, Machiel Jansen, Marc Jansen, Mechteld Jansen, Tjitske Jansen, Rianne Jansens, Frans A. Janssen, Ivo Janssens, Marijke Janssen, Sasja Janssen, Wil Janssen Reuvers, Ellen Jens, Wendela Jesse, Kevin Jolly, Cynan Jones, Anne Marijke de Jong, Chris de Jong, Erik de Jong (Spinvis), Claudia Jong, Gerwim de Jong, Hannet de Jong, Oek de Jong, Rogier de Jong, Henk Jongsma, Els Jonker, Atte Jongstra, Ben Jonkman, Ben Joosten, Patricia Jozef, Hanneke Jüch-Vaz Nunes, Grietha Jurriens, Anne Margriet van de Kaa, Anne Kaemingk, Muriel Kalfsvel, Reny van der Kamp, Jeroen van Kan, Goossen Karssenberg, Maite Karssenberg, Sjoerd Karsten, Susan Karsten, Otto de Kat, Wim Kayzer, Arjan Keene, Bas Keijzer, Marsha Keja, Jarno Kelder, Paul Kempers, Marjo Kerkhofs, E.P. Kerkhoven, Elisabeth van Kessel, Karina Kester, Hilde Keteleer, Mensje van Keulen, Nico Keuning, Ewoud Kieviet, Hanna Kirsten, Marie-José Klaver, Noah van Klaveren, Marika Keblusek, Margalith Kleijwegt, André Keikes, Heleen de Keijzer, Dikran Kinebanian, Rick van der Kleij , Mariska Kleinhoonte van Os, Bernke Klein Zandvoort, Manuela Klerkx, Gerda Klijnstra, Trudy Klomp, Hans Kloos, Marjan Kloosterman, Andrea Kluitmann, Marjet Knake, Hester Knibbe, Rita Knijff-Pot, Klaas Knooihuizen, Annelies Knuttel, Jan Kobussen, Herman Koch, Emily Kocken, Gabriel Kousbroek, Mieke Koenen, Machiel Kolstein, Frank van Kolfschooten, Sander Kollaard, Floris de Koning, Edith de Koningh, Aukje Kooistra, André Koolen, Yfke Koolhaas, Leonie Koomen, Kees van Kooten, Marijke Koper, Thea Koppenens, Istvan Kops, Janny Koremans, Thijs de Korte, Ariejan Korteweg, Jan Koster, Martin Koster, Onno Kosters, Paul van Kouwen, Bart Kraamer, Josje Kraamer, Paul Kroes, Reinbert Krol, Rieuwert Krol, Elma Kronemeijer, Patty Krone, Hans Kroonen, Jessica Kroskinski, Jacques van der Kruis, Esther Kuijper, Charles Kuijpers, Lisa Kuitert, Jos Kunne, Saskia Kunst, Wiel Kusters, Theo Kwak, Paul van der Laan, Rolluf van Laar, Karin Lachmising, Liesbeth Lagemaat, Nelleke Lamme-den Boer, Carine Lampens, Adriaan Langendonk, Tom Lanoye, Delphine Lecompte, Nina Leemreize, Mark Leenhouts, Myrte Leffring, Brigitte Lemaire, Mans Lenards, Theo Lenssen, Lisa Lensink, Friedl' Lesage, Martine Letterie, Wietske van Leeuwen, Raya Lichansky, Ted van Lieshout, Tomas Lieske, Michiel Lieuwma, Ton van der Linden, Erik Lindner, Yde Linsen, Tova Lindt, Friederike Linssen, Ria Lintjens, Paula Lohoff, Stef Lokin, Ad Lommers, Bart Van Loo, Corrie Loogman, Jan Loogman, Ria Loogman, Marjolein van Loon, Jannah Loontjens, Cees van Lotringen, Trudie Lucardie, Nicole Lucassen, Els Lurvink, Muis Luijten, Jurgen Maas, Harmen Malderik, Aartjan Mandersloot, Kees Marges, Jan Marinus, Lieke Marsman, Mieke van Marissing, Renée van Marissing, Maartje Martens, Marianne Martens, Alma Mathijsen, Marita Mathijsen, Nicolaas Matsier, Harminke Medendorp, Gré van der Meer, Vonne van der Meer, Nadine Meertens, Bert Meester, Johan Meesters, Pieter Meeusen, Lorijn Meijboom, Aad Meinderts (directeur Literatuurmuseum), Sander Meij, Eva Meijer, Maaike Meijer, Nina Meilof, Marja Meindertsma, Ben van Melick, Emilia Menkveld, Jan van Mersbergen, Jørgen van der Meulen, Robert van der Meulen, Hans Meulenbroek, K. Michel, Janny Middelbeek-Oortgiesen, Marin Millenaar, Marian de Miranda, Julie van Mol, Ruben te Molder, Piet Molendijk, Marion Molier, Maarten Moll, Naomi Montroos, Janita Monna, Jean-Pierre Monsieur, Margriet de Moor, Bertram Mourits, Marianne Mulder, Charlotte Mutsaers, Maartje Mutsaers, Marlous Mutsaers, Corry Nieman, Roderick Nieuwenhuis, Eva Meijer, Hermine Meisner, Remco Meisner, Ben van Melick, Ann Meskens, Margreet Meulenbroeks-Hagreis, Edzard Mik, Thomas Möhlmann, Inge Mooiman, Yvon Né, Judit Neurink, Jeske Nelissen, Donald Niedekker, Corry Nieman, Henk Niesen, Bas Nieuwenhuijsen, Jeltje van Nieuwenhoven, Corine Nijenhuis, Minka Nijhuis, Joost Nijsen, Peter Nijssen, Wanda Nikkels, Antoinette Nitert, Anneke van der Nol, Jeanette Noltes, Petra Noordkamp, Cees Nooteboom, Marjon Nooij, Henri Noorlander, Richard de Nooy, W.F.J. van Notten, Hans Nusink, Frans Nuyens, Griet Op de Beeck, Esther Op de Beek, Janine Odink, Michiel van Oerle, Tineke Olieman, Karel Onwijn, Walter van Oostveen, Richard Osinga, Christine Otten, Willem Jan Otten, Ninke Overbeek, Els van Overbeek, Marijke Overdijk, Connie Palmen, Marianne Pannekeet, Didi de Paris, Lidewijde Paris, Rolf Pauli, Gustaaf Peek, Alies Pegtel, Lucienne van der Peet, Elvis Peeters, Hagar Peeters, Koen Peeters, Gerard Pels, Bo Peters, Odile Peters, Tiziano Perez (directeur Letterenfonds), Aart van der Perk, Marijke Perquin, Yves Petry, Ilja Leonard Pfeijffer, Mark Pieters, Sanne Pieters, Jolanda Pikkaart, Miriam Piters, Koos Plantenga, Herman Pleij, Lenie van der Poel, Tineke van der Pol, Katinka Polderman, Linda Polman, Matthijs Ponte, Annette Portegies, Beatrice Poot, Arjan Post, Anneke Postma, Charlotte Pothuizen, Jacco Prantl, Jan Peter Prenger, Emile Proper, Anne Provoost, Hans Puper, Marja van Putten , Gwen Quast, Karin Ramaker, Jannie Raven, Jean Pierre Rawie, Elsje van Ree, Jurriaan Reinders, Mario Reijnen, Marc Reugebrink, Wanda Reisel, Jannie Regnerus, Jan Willem Reitsma, David Van Reybrouck, De Revisor, Bram de Ridder, Mark de Ridder, Arnoud Rigter, Liza de Rijk, Elly Rijnbeek, Wilma Rinsema, Jaap Robben, Michelle da Rocha, Ilona Roesli, Marijke Roggen, Paul Roelofsen, Truus Roeygens, Ad van Rossum, Lydia Rood, Cees de Rooij, Jeanine van Rooij, Geertje Roosjen, Marijn Roos, Anton van Rossum, Mirjam Rotenstreich, Sandra Rottenberg, Erik Röttjers, Dorna van Rouveroy van Nieuwaal, Jos Rouw, Corine Rouwenhorst, Eva Rovers, Isabella Rozendaal, Anne Rube, Heleen Rutgers, Margriet Rutgers, Daan Rutten, Willibrord Rutten, Anita Schaaf, Eva Schaap, Bennie Saman, Anton Scheepstra, Kees Schelling, Wilma Scheltema, F.B. Schenk, Cobie Scherer, Marijke Schermer, Merijn Schipper, Vincent Schmitz, José Scholten-Verhoeven, Will van Sebille, Hedwig Selles, Maya Shamir, Jan Siebelink, Mark Schaevers, Saskia van Schaik, Arthur van Schendel, Liesbeth van Schijndel, Lucy Schlüter, Lilian Schneider, Rosa Schogt, Gijs Scholten van Aschat, Cornelia Schoote, Esther van der Schoot, Hein van der Schoot, L. Schopman, Jan Job Schouten, Kiek Schouten, Rudy Schreijnders, Aletta Schreuders, Piet Schreuders, Vincent Schreurs, Floris Schreve, Coco Schrijber, Irini Schrijer, Will van Sebille, Nicole Segers, Henry Sepers, Marianne van Seters, Noam Shalgi, Rosalie Siblesz, Machteld Siegmann, Nico van der Sijde, Leo Sijtsma, Rina Sikkema, Coen Simon, Liesbeth Simpelaar, Bianca Sistermans, Mirjam Slewe, Cora Slieker, Sarah Sluimer, Janine Sloof, Aggy Smeets, Barry Smit, Martin Smit, Dennis Smit, Eva Smit, Agnes Smits, Joost Smitskamp, Addie Smolders, Pieter Snel, Julia Snikkers, Kees Snoek, Annemarie Sodderland, Arie Sonneveld, Mike Soyer, Alja Spaan, Koen van Sparrentak, Jacqueline van der Spek, Nynke Spijksma, Rina Spigt, Herman Spinhof, Bert-Jan van der Spoel, Reinier Spreen, Joke Spruyt, Willeke Stadtman, Joep Stapel, Marijn Staps, Brans Stassen, M.Stassen- Stutterheim, Paul van der Steen, Rosita Steenbeek, Aafke Steenhuis, Ton van der Stelt, C.Stibbe, Denis Stirler, Anne Stolte, Rick Stout, Daan Stoffelsen, Sarah Stoffelsen, Anne Stolte, Peter van Straelen, Josefine Straesser, Ivo van Strijtem, Lans Stroeve, Philip Stroomberg, Carl De Strycker, Mies van Suylekom, Peter Swanborn, Wil Taal, Sara Taayke, Gusta Teengs Gerritsen, Anke Temme, André Thomsen, Heleen van Teijlingen, Peter Terrin, Freddy van Thijn, Caro Van Thuyne, Willy Tibeegien, Ans Tiebosch, Mirjam Tielen, Hanneke Tinor-Centi, Willem van Toorn, Bart Top, Onno-Sven Tromp, Franca Treur, Vrouwkje Tuinman, Els van Swol, Manon Uphoff, Emerance Uytendaal, Marcel Vaarmeijer, Elly Valkering, Cissy Valkhoff, Dirk Vandenberghe, Marianne Vanderauwera, Pascal Vanenburg, Casper van der Veen, Martin van der Veen, Evelien Veenhuizen, Jan van der Vegt, Michiel van der Velde, Erik van der Velden, Matin van Veldhuizen, Linda Veldman, Aad van der Ven, Peter Verbeek, Annelies Verbeke, Thomas Verbogt, Martha Vergouwe, Edith Verheijden, Peter Verhelst, Jos Versteegen, Sarah Verroen, Wytske Versteeg, Peter Verstegen, Pauline Vijverberg, Bas Visscher, Adri de Visser, Pieter Visser, Rob Vissers, Sandra Visser, Rob Vlastuin, Marja Vleugel, Marc Vleugels, Arno Van Vlierberghe, Bernadet van Vliet, Gregor Verwijmeren, Paul Voestermans, Rogier Vogelenzang, Sien Volders, Meity Völke, Liesbeth Vonhögen, Josee Voormans, Johan Willem Vorselman, Marjoleine de Vos, René Voulon, Lammert Voos, Bart de Vries, Charles de Vries, Jorien de Vries, Marja Vuijsje, Ingrid de Waal, Simon de Waal, Henk van der Waal, Pieter Waalewijn, Jeanine Wagemakers, Ewa Maria Wagner, Wim de Wagt, Marlies van der Wal, Nick ter Wal, Bert Wallenburg, Helga Walop, Angela Wals, Marc Warning, Susan Warmenhoven, Pieter Waterdrinker, Froukje Wattel, Alexandra van der Wegen, Hans van der Wegen, Anja de Weerd, Ans van de Weerdhof, Roel Weerheijm, Klaas Weerdmeester, Ria Weerdmeester, Niña Weijers, Gerwin van der Werf, Miriam Wesselink, Pauline Wesselink, Esther Wessels, Stieneke Westra, Frank Westerman, Margriet Westervaarder, Willeke Westra, Patries Wichers, Gerda Wiegers, Pol van de Wiel, Hans Wienk, Hannah van Wieringen, Cor Wiersma, Koen van Wijk, Marie-Anne van Wijnen, Marianne Wikart, Olivier Willemsen, Elze te Winkel, Christine De Winter, Henk van Wisselingh, Marije van Wisselingh, Geert Woering, Bernard van Woerkom, Hans ten Wolde, Jan de Wolff, Maartje Wortel, Paulien Wouda, Co Woudsma, Atse Wouters, Evert Woutersen, Puck Yntema, Willem van Zadelhoff, Joyce in ’t Zandt, Nelleke Zandwijk, Patty Zoet, Tseard Zoethout, Mieke van Zonneveld, Ad Zuiderent, Camilla van Zuylen, Kirk van der Zwaag, Peter van der Zwaag, Fokke Zwaan, Jaap van der Zwan, Vickie Zwarenstein, Dannie ten Zweege.

De petitie is getekend door 1025 mensen. Hartelijk dank voor de steun. De lijst is nu gesloten. De handtekeningen worden aangeboden aan Frans Klein en de hoofdredactie van de VPRO.


© copyright 2019 Jeroen van Kan